NOSLĒDZIES PROJEKTS “ES ZINU KĀ!”

 

Nodibinājums “IDEA.M” sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldības aģentūru “Sociālais dienests” un Jelgavas sociālo lietu pārvaldi realizēja projektu “Es zinu kā!” (projekta Nr. VP2024/1-29) Kuldīgas novadā un Jelgavā dzīvojošiem jauniešiem.

Sociālā dienesta Ģimeņu ar bērniem atbalsta nodaļas sociālo darbinieku uzrunāti, 15 Kuldīgas novadā dzīvojoši jaunieši piedalījās projektā “Es zinu kā!”, un laika posmā no jūlija līdz augustam ļāvās diviem divu dienu  piedzīvojuma pieredžu izglītības braucieniem ar nakšņošanu dabā.

Jauniešiem bija iespēja baudīt ūdens priekus, aktivitātes brīvā dabā, darboties grupās un kopīgi gatavot. Viens no nometnes dalībnieki atzina, ka labprāt arī nākotnē piedalītos šādā projektā: “Viss bija ļoti forši, fantastiski! Vislabāk patika gulēt lielajā teltī. Vakariņas bija labākās, kuras jebkad ēdis – to gatavošanā piedalījāmies mēs visi”.

 

Ieva Rancāne, Sociālā dienesta Ģimeņu ar bērniem atbalsta nodaļas sociālā darbiniece, kura ikdienā strādā tieši ar jauniešiem, uzsver, ka šī jauniešiem ir bijusi lieliska iespēja ne tikai izkāpt no savas komforta zonas, bet arī apgūt dzīvē noderīgas prasmes un iegūt jaunu pieredzi, veicinot savu personīgo izaugsmi un spēju darboties komandā.

Sociālais dienests saka PALDIES projekta organizatoriem un aktīvajiem jauniešiem!

***

Projekta mērķis: Integrēt jauniešu ar ierobežotām iespējām iekļaušanu sabiedrībā un sekmētu to aktīvo pilsonisko un politisko līdzdalību, izmantojot neformālo un pieredžu izglītības pieeju un āra dzīves metodes.

Projekta mērķa grupa ir jaunieši ar ierobežotām iespējām vecumā no 13 līdz 17 gadiem, īpaši tie, kas līdz šim nav bijuši aktīvi iesaistīti darbā ar jaunatni.

Galvenās aktivitātes notika klātienē āra vidē, piedzīvojuma pieredžu izglītības  braucienu ietvaros. Kurzemes un Zemgales reģionā tika nodrošinātas četras izbrauciena aktivitātes jeb 8 dienas ar nakšņošanu.

Projektā sasniegtie rezultāti:

  • Noskaidrotas jauniešu intereses, vajadzības un gaidas, identificēts un uzsākts process mazināt šķēršļus  jauniešu aktīvai iesaistei politiskos procesos;
  • Prasmju un iemaņu attīstīšana, kas veicinātu jauniešu savstarpējo attiecību nostiprināšanu, pašaprūpju prasmju nostiprināšana, sociālo kontaktu izveidošana, mazinātas sociālās izolēšanās iespējas un nodrošinātas regulāras socializēšanās iespējas;
  • Veicināta integrācija un mazināt sociālo atstumšanas risku vienaudžu vidū.
  • Motivācijas paaugstināšana un uzsākts process veicināt vēlmi ilgtermiņā iesaistīties reģionālā vai nacionālā līmeņa jaunatnes organizācijās, jauniešu domēs, pašpārvaldēs. Caur simulācijas lomu spēlēm, tika dota iespēja iejusties lomās un piedzīvot tās sajūtas, kas veicina vēlmi iesaistei un būt aktīvam jaunietim;
  • Veicināta personīgā izaugsme, lai sekmētu iniciatīvu, līdzdalību lēmumu pieņemšanā un sabiedriskajā dzīvē. Tas palīdzēs attīstīt vēlmi iesaistīties skolu, pašvaldību, valsts mēroga jautājumu risināšanā, stiprinot demokrātisko vērtību, cieņu un jauniešu piederības sajūtu Latvijai, savai kopienai;
  • Hobiju un interešu attīstīšana. Tika sniegta iespēja piedzīvot jaunu pieredzi, par attīstošām un saturīgām laika pavadīšanas iespējām, kas turpmāk var palīdzēt veidot veselīgu ikdienas režīmu;
  • Jaunieši kļuvuši komunikablāki, prasmīgāki, empātiskāki, kā arī ir ieguvuši plašāku redzējumu un izpratni par dažādiem pilsoniskiem un politiskiem procesiem, kā rezultātā palielinās iespējamība, ka projektā iesaistītie jaunieši ilgtermiņā turpinās padziļinātāk interesēties  par politiskiem procesiem savā kopienā vai Latvijā kopumā.

Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2024. – 2026. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.