KĀDAS IR HIV PROFILAKSES IESPĒJAS KULDĪGAS NOVADĀ?

Kuldīgā jau vairāk nekā 10 gadus sadarbībā ar Valsts slimību profilakses un kontroles centru veiksmīgi darbojas HIV profilakses punkts. Tajā tiek realizēta narkotisko vielu lietošanas kaitējuma mazināšanas programma. Pasaulē vairākos pētījumos ir pierādīta kaitējuma mazināšanas programmas pozitīvā ietekme HIV infekcijas izplatību ierobežošanai narkotisko vielu lietotāju vidū. Pētījumos secināts, ka programma veicina:

 

  • jaunu HIV gadījumu skaitu samazināšanos;
  • šļirču un adatu atkārtotu lietošanas novēršanu, kas ir viens no galvenajiem inficēšanās riska faktoriem;
  • atvieglo sociāli neaizsargāto iedzīvotāju nokļūšanu pie medicīnas un sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

 

Kaitējuma mazināšanas programma ir to infekciju slimību izplatības mazināšana, kas izplatās asins un seksuālo kontaktu ceļā.

 

Kaitējuma mazināšanas darbību mērķis ir – likt cilvēkiem apzināties ar viņu dzīvesveidu saistītos riska uzvedības paradumus un sniegt viņiem nepieciešamās zināšanas, prasmes un resursus, lai šos iespējamos apdraudējumus mazinātu, novērstu vai ierobežotu. Ikdienā HIV profilakse un kaitējuma mazināšana notiek kā saruna ar narkotiku lietotājiem, konsultēšana par HIV apdraudējumu, pārrunas par narkotiku lietošanas radītajām problēmām un kaitējumu, tīru šļirču un prezervatīvu dalīšana, informatīvo materiālu izplatīšana.

 

Tiekoties ar narkotiku lietotāju, ir svarīgi noskaidrot personas gatavību un vēlmi kaut ko mainīt. Tikko parādās personas pašas vēlme pārtraukt savu atkarību, tiek piedāvāta informācija un meklēti veidi, kā vislabāk cilvēkam palīdzēt pārtraukt atkarību. Narkotiku lietotāju izpratnes veidošana par narkotiku nodarīto kaitējumu, tiek veidota ilgstoši un pacietīgi, mācot lietot tīras šļirces, lietot prezervatīvus, izsargāties no slimību apdraudējumiem, lai maksimāli saglabātu savu veselību, līdz brīdim, kad persona būs motivēta pārtraukt lietošanu.

 

Soļi, ko narkotiku lietotājs apgūst un veic kaitējuma mazināšanas programmā ir šādi:

– vienmēr tikai sava šļirce;

– vienmēr tikai tīra šļirce;

– no „smagām” narkotikām pāriet uz „vieglākām”;

– lietošanas veida maiņa uz mazāk bīstamu, piemēram, no injicēšanas uz pāriet uz citu lietošanas veidu, iedzerot, apēdot, iešņaucot, uzpīpējot;

– devas samazināšana;

– lietošanas biežuma samazināšana;

– detoksikācija;

– rehabilitācija.

 

Pēdējos gados Latvijā ir mainījies veids kā cilvēki visbiežāk inficējas ar HIV (sākotnēji epidēmijas veidā tas notika intravenozo narkotiku lietotāju vidū), bet tagad tas visbiežāk notiek heteroseksuāla kontakta laikā (seksuāls kontakts starp abu dzimumu pārstāvjiem). Tāpēc agrīnas HIV infekcijas diagnostikā mērķa grupas dalībnieks ir ik viens Latvijas iedzīvotājs, kuram ir bijis seksuāls kontakts bez prezervatīva ar partneri, kurš nezina vai ir HIV inficēts.

 

HIV profilakses punkts ir pieejams “Sociālā atbalsta – resursu centrs” telpās Liepājas ielā 37 (ieeja no sētas puses, (kādreizējā Kuldīgas slimnīcas uzņemšanas nodaļa)).

 

HIV profilakses punkta pakalpojumi:

  • HIV, sifilisa, vīrushepatītu B un C eksprestesti;
  • pirms un pēc testa konsultācijas;
  • konsultācijas un informācijas sniegšana par HIV/AIDS, STI, vīrushepatītu B, C profilaksi un ārstēšanu;
  • bezmaksas prezervatīvi;
  • konsultācijas par atkarību jautājumiem un informāciju par ārstēšanās un rehabilitācijas iespējām HIV/AIDS, vīruss hepatīta, tuberkulozes, STI un sifilisa gadījumos
  • sociālā darbinieka konsultācijas un psiholoģiskais atbalsts;
  • informatīvos materiālu izdale;
  • interešu un tiesību pārstāvniecība;
  • tīru šļirču izdale un netīro šļirču savākšana.

 

SADARBĪBĀ AR SLIMĪBU PROFILAKSES UN KONTROLES CENTRU VISI HPP PIEDĀVĀTIE PAKALPOJUMI IR ANONĪMI UN BEZMAKSAS !

 

 

Sociālā darbinieka konsultācijas HIV profilakses jautājumos var saņemt pirmdienās no 9:00 līdz 12:00 un no 13:00 līdz 18:00, ceturtdienās no 9:00 līdz 12:00 un no 13:00 līdz 17:00 vai iepriekš pierakstoties klientam vēlamajā laikā.

 

Plašākai informācijai zvanīt 63323427 vai mob.tel. 27021901. Informācija par pakalpojumiem pieejama arī sociālā dienesta mājaslapā www.socialais.kuldiga.lv

 

 

Teksts: Lelde Rozevska

Kuldīgas novada p/a “Sociālais dienests

sociālā darbiniece darbā ar atkarīgām personām